Vandaag heb ik les gegeven aan de yogi groep van 8 tot en met 12 jaar. Ik heb een ontzettend leuke les gehad en dat wil ik graag met jullie delen. Het thema van deze les was “Zelfvertrouwen”.

De kinderen gaven een aantal voorbeelden waar zij aan moesten denken bij het woord zelfvertrouwen. Vanuit hier ontstond er een mooi gesprek. Ik legde uit dat zelfvertrouwen onder andere in je basis chakra, de 1ste chakra, zit. Door goed gegrond te zijn, te aarden en in jezelf te geloven maak je dat gevoel extra sterk en activeer je als ware je zelfvertrouwen-knop! Ik vond de kleur rood hierbij passen. Sterk en krachtig. Ik zal jullie een aantal voorbeelden geven van wat wij hebben gedaan in de les.

We startte in de berghouding (voeten op de grond, armen langs je lichaam, rug recht met kracht vanuit je stuitje!) en deden onze handen op de buik. We visualiseerde dat we de kleur rood inademde en ons lichaam daarmee opvulde! Om nog meer ons zelfvertrouwen te activeren zijn we op indianen muziek gaan dansen. Door op de grond te stampen met je blote voeten aan, voelen kinderen zich sterker verbonden met zichzelf en goed geaard.
Na het dansen gingen we op onze mat liggen om de oefening na te voelen.

De kinderen vertelden dat ze het prettig vonden om stevig in hun lichaam te zitten. Een andere yogi vertelde dat ze van binnenuit voelde dat ze meer zelfvertrouwen had.

zelfvertrouwen bal Om nog dieper in ons gevoel te komen gingen we een spel spelen met de zelfvertrouwen-bal! Alle yogi’s staan in een cirkel en hebben de handen op de rug.
1 yogi heeft de bal en zegt: “ik heb zelfvertrouwen omdat ik….”.  De yogi mag deze zin zelf aanvullen met bijvoorbeeld: omdat ik lief ben of omdat ik goed kan voetballen etc. etc. Vervolgens gooien ze de bal naar een ander.

Door het spelen van dit spel kunnen de kinderen hardop zeggen, zonder dat iemand er wat van vindt, wat zij ervaren waardoor ze zelfvertrouwen voelen. Als een kind iets hardop zegt ervaren ze het positieve gevoel sterker dan wanneer ze het opschrijven of niet zeggen. Doordat we dit via een spel doen is het laagdrempelig en veilig. Daarnaast is dit spel ook goed voor de focus, het ontspannen van de mind en coördinatie en samenwerken. Én het is vooral leuk om te doen!

Ook had iedereen een rood A4tje die we klein vouwde totdat het in je vuist pastte. Dit A4’tje stond symbool voor een lastige situatie waarvoor ze meer zelfvertrouwen nodig hadden.
Alle kinderen mochten in stilte aan deze situatie denken, terwijl ze het rode papiertje vast hielden. Vervolgens zeiden we de affirmatie (dat is een positief zinnetje dat je tegen jezelf zegt wat je onderbewustzijn beïnvloed) ik kan het, ik ga ervoor, ik ga het doen! Terwijl we dit zeiden maakte we een vuist van ons hand waar het papiertje inzat en sloegen we op onze andere vlakke hand. Dit herhaalden we een paar keer.

Naast deze oefeningen hebben we de Aarde groet gedaan en een aantal asana’s (houdingen) die ervoor zorgden dat we nog dieper en krachtiger in ons zelfvertrouwen kwamen.

yogi tekening zelfvertrouwenWe eindigden de les met een verhaal en daarna mochten de kinderen in hun eigen yogaboekje tekenen. De sfeer was ontspannen en kalm. Ik merkte dat de kinderen zich prettig voelde door deze les. We hebben heel veel gelachen en er was ruimte voor iedereen om er gewoon te kunnen zijn.

Wat mij raakte was dat een yogi tegen een andere yogi zei dat ze de tekst van haar tekening zo mooi vond en dat ze er een beetje emotioneel van werd.

 

Met compassie, een beetje humor en kracht ga ik dit weekend in! Bedankt voor het lezen en hopelijk tot gauw.

Namasté,
Robin.