Vandaag heb ik weer een mooie les mogen geven aan de yogi’s in Alkmaar. Voordat de les begon overkwam mij iets wat mij raakte: ik kreeg bloemetjes van een meisje die aan mijn les mee doet. Zij had deze speciaal voor mij geplukt. We hebben samen de bloemetjes in een klein kopje met water gedaan en ik heb haar bedankt.

Veel mensen denken dat kinderyoga een sport is waar ze alleen bewegen en plezier maken. Dat klopt ook, echter ligt er achter iedere activiteit óók een diepere laag. Een boodschap.

Bij kinderen werkt yoga iets anders dan bij volwassenen. Wanneer je tegen een kind bijvoorbeeld zegt: “keer naar binnen en laat al je gedachtes los,” zal dit niet werken. Ondanks dat ze kinderen zijn kunnen ze wel naar binnen keren, de manier waarop je het brengt is echter heel belangrijk.

Naar binnen keren houdt simpelweg in dat je de stilte in jezelf opzoekt. Bij kinderen kun je dit realiseren door de nadruk te leggen op hun belevingswereld, hun enorme vermogen tot fantaseren.

Vandaag begonnen we de les met een groet:

‘Hey hallo! Doe maar mee, we groeten met Namasté!’

Nadat we gekke bekken hadden getrokken, gingen we in stilte op onze rug liggen met onze handen op de buik. We gingen onze handen volgen bij het ademhalen.

Tijdens de les hebben wij vandaag aandacht besteed aan emoties. Op een speelse en vrije manier hebben we een aantal yogahoudingen gedaan zoals de blije kat, de boze kat en de verdrietige kat. We hebben met een kwast en onzichtbare verf ons gezicht geschilderd. Een hele grote glimlach, donkere, boze wenkbrauwen en tranen. Natuurlijk hebben we onze gezichten gewassen met onzichtbaar water.

Wat mij elke keer weer opvalt is dat kinderen vol overgave mee doen, terwijl ze soms moe of druk zijn. Wat heel gewoon is als je kind bent. Kinderyoga werkt ontspannend. Omdat er geen goed of fout is en er geen verwachtingen zijn, voelen kinderen zich vrij. Vrij om er gewoon te mogen zijn.

Kom ook een keertje langs of laat je kind een proefles mee doen. Op de woensdagmiddag in Wijkcentrum de Eenhoorn te Alkmaar kan jouw kind ervaren wat kinderyoga kan doen. Op deze site kun je meer informatie over kinderyoga lezen of jouw kind aanmelden voor een proefles.

Hopelijk tot snel!